Sinds februari dit jaar vindt de onderzoekscursus ‘Hoe werkt de Universiteit?’ plaats, georganiseerd door studenten en docenten in samenwerking met Kritische Studenten Utrecht. Diverse gastsprekers lichtten toe hoe perverse prikkels in de wereld van het wetenschappelijk onderzoek academische integriteit en wetenschappelijke vooruitgang belemmeren.
Dit artikel verschijnt binnenkort in de dubbeldikke Krantje Boord zomer editie.
De sturing die de overheid en het bedrijfsleven momenteel aan de wetenschap proberen te geven is fataal voor wetenschappelijk onderzoek, zo pleit Klukhun.
Wetenschappers zien zich ook gedwongen veel opdrachtonderzoek te doen, gezien financiering van academici door eigen Universiteit (de eerste geldstroom) inmiddels afhankelijk is van het aantal externe financiering dat academici weten aan te trekken (de tweede en derde, private geldstroom). Een enkele keer probeert een opdrachtgever een publicatie tegen te houden of het onderzoek direct te beïnvloeden. Veel vaker is het zo, dat de onderzoekagenda steeds meer afhangt van de middelen die anderen verdelen. Ook ziet Bröer dat onderzoekers, opdrachtgevers en onderzochten een band met elkaar opbouwen. Daardoor komt de neutraliteit van de onderzoeker op subtiele wijze in het gedrang, want je wilt niet hard zijn voor mensen met wie je goed contact hebt gehad tijdens je onderzoek.
–
Ook ziet Bröer dat onderzoekers, opdrachtgevers en onderzochten een band met elkaar opbouwen. Daardoor komt de neutraliteit van de onderzoeker op subtiele wijze in het gedrang
Het wetenschappelijk onderzoek is slechts een van de kanten van de Universiteit dat onderzocht wordt door de onderzoekscursus ‘Hoe werkt de Universiteit?’. Zo was er een gastcollege van vakbondsorganizers over de arbeidsomstandigheden van schoonmakers op het UMC en duiken studenten zich in kwesties als medezeggenschap, wetgeving en Europees beleid. Op donderdagmiddag 30 juni staat er een openbaar afsluitend congres gepland op de UU waarbij onderzoeksresultaten gepresenteerd worden. Houd voor meer info de agenda van kritischestudenten.nl in de gaten.
–
–
__________________________________________
Meer over dit onderwerp
- “De kenniseconomie, een afschuwelijke term“
- Gerdien de Jong en Jan van Groendendael, “Laat wetenschap niet sturen door bedrijven”. In: NRC (20-10-2010)
- André Klukhuhn, “Liever de gifbeker“, Studium Generale, Utrecht, januari 2002.
- Noam Chomsky over academische vrijheid en de corporatization van universiteiten
- ….En meer op onze achtergrondpagina
Pingback: Dubbeldikke Krantje Boord Nr. 7 « Kritische Studenten Utrecht