Voorstel: geen collegegeld bij bestuursjaar

Studenten die een bestuursjaar doen, hoeven geen collegegeld meer te betalen. Ze mogen zich ook laten uitschrijven bij hun opleiding, zodat de langstudeerdersboete voor hen een jaar later in gaat.

Dat staat in een voorstel dat Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid van de VVD, donderdag aan staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) voorlegt. Ze wil er studenten mee ontzien die een jaar zitting nemen in het bestuur van een studentenvereniging of van bijvoorbeeld de studentenraad. Zulke studenten hoeven gedurende dat jaar geen collegegeld te betalen, maar ontvangen van hun universiteit of hogeschool doorgaans wel een vergoeding voor hun bestuurswerk.

Het is aan de universiteiten en hogescholen om te bepalen welke functies in aanmerking komen voor de vrijstelling van collegegeld.

Langstudeerdersboete
De regeling biedt een ontsnappingsmogelijkheid voor wie zijn studententijd wil rekken zonder meteen de dupe te worden van de langstudeerdersboete. Zonder het plan van Lucas is de kans groot dat er weinig animo meer is voor de bestuursfuncties op universiteiten. Dat gaat volgens haar ten koste van het studieklimaat en de medezeggenschap.

Ook Guy Hendricks, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, is enthousiast over het plan. ‘Medezeggenschap draagt bijvoorbeeld bij aan de kwaliteit van het onderwijs, omdat de instelling iets kan doen met de problemen die studenten ondervinden.’

Tot nu toe moesten studenten tijdens hun bestuursjaar wel ingeschreven blijven aan hun hogeschool of universiteit. Schrijven ze zich uit, dan zien de vergoeding die hun instellingen vaak geven voor het bestuursjaar aan hun neus voorbij gaan. In plaats van inschrijving komt er wat Lucas betreft een overeenkomst tussen de student en de instelling, waarin staan dat de student gaat besturen en aan de instelling verbonden blijft zonder collegegeld te betalen.

Studentenhuisvesting
Studenten die zich een jaar uitschrijven om te besturen, mogen geen onderwijs volgen en geen tentamens maken. Wel kunnen ze gebruik maken van de studentenhuisvesting en kunnen ze geld blijven lenen van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ze krijgen geen ov-studentenkaart, die recht geeft op gratis reizen.

Staatssecretaris Zijlstra heeft al toen Lucas de contouren van haar voorstel schetste aan de Tweede Kamer laten weten dat hij niet voelt voor deze uitzondering. Maar omdat zich een Kamermeerderheid aftekent, is de kans groot dat de regeling toch wordt getroffen. Ongeveer 1000 studenten kunnen er dan ieder jaar van profiteren.

Bron: http://www.volkskrant.nl

_________________

Meer

VVD paait studieverenigingen (7/4/’11)