Is het dat ik erop let?

Nou, is er nog iemand niet boos? Alleen in m’n eigen stad al. Ik zap langs het lokale Utrechtse stadsnieuws: protest tegen dit, tegen dat. Mijn favoriete jazzpodium sluit wegens minder subsidie en het personeel komt in verzet tegen het bestuur, lokale kunststudenten lopen een protestmars, m’n buurjongen (kunststudent) meldt dat z’n vervolgopleiding is wegbezuinigd. Toekomstplannen vallen in het water.

Misschien ook voor de Spanjaarden die zich af en toe verzamelen op het Domplein. Ik praat ‘s avonds in de kroeg met een vriend van de gemeente: op sommige afdelingen verliest 30% z’n baan. Op facebook krijg ik pamfletten opgestuurd en discussies te lezen over bezuinigingen. Het landelijk nieuws: een “mars der beschaving” naar Den Haag als protest, het openbaar vervoer blijft acties aankondigen, de vakbondachterban (betekent het woord achterban nog iets tegenwoordig?) is tegen het pensioenakkoord en een groot deel verliest het vertrouwen in Jongerius.

Ik luister radio: FunXradio meldt dat ze misschien verdwijnen wegens bezuinigingen. Ik praat met m’n zus, (arts, nooit ontzettend politiek actief geweest); ze vindt de bezuinigingen in de zorg onbegrijpelijk en vraagt zich af wat we kunnen doen. Ik zeg: ook in jouw stad (H’lem) staan mensen op. Even terug in mijn functie als consument, bekijk ik een videoreview voor een e-reader. Welk boek wordt gebruikt als voorbeeld? “On the duty of civil disobedience”! Sluikreclame in een reclame voor verzet?! Is het dat ik erop let?

Misschien omdat de scheidingen duidelijker zijn. Kaarten liggen open. Politieke leiders zijn graaiers, en zo zien sommigen er ook uit. Ze houden van lekker eten en er kan wel een zwembandje vanaf, maar liever zoeken ze na hun politieke carriere zonder gêne een lucratieve baan in een sector die ze kort daarvoor nog ‘reguleerden’. De getroffenen zijn duidelijk niet alleen ‘linkse zakkenvullers’, of elitaire ‘studenten die later toch meer gaan verdienen’, maar de zwakste schouders van de samenleving, daklozen, degenen die zorg nodig hebben, of speciaal onderwijs, of gewoon een pensioen. Het economisch nieuws meldt ondertussen vooral dat het iets minder gaat op de beurs, terwijl het nog wel het jaar van de aandeelhouder ging worden! Straks komen aandeelhouders ook nog in verzet! Tegen, zichzelf?

204 thoughts on “Is het dat ik erop let?

  1. Beste Anton, je hoeft je er er niet meer druk om te maken.
    De zwakste schouders zullen uiteindelijk veel minder zwak zijn dan je vermoed !
    Binnenkort zullen we allemaal meer als ooit op elkaar aangewezen zijn.
    De 2e dip is in volle gang en aan een wereldwijde systeemcrash valt niet meer te ontkomen.
    Wat we nu nodig hebben zijn creatieve mensen die alleen in Nederland al zo’n 17.000.000 mensen aan het eten gaan houden.
    Laat er eens een debat komen hoe we een dergelijk probleem kunnen gaan oplossen daar er vanuit de overheid hier op geen enkele manier op ingezet word.

    Pessimistisch,Doemdenkerij ?

    Ze waren er niet blij mee maar op de site Beurs.nl voorspelde ik (13 Mrt jl ) dat de aandelenbeurzen in deze periode een enorme neergang zouden maken die de crash aankondigt.
    De beurs vertegenwoordigd allang de reele economie niet meer, maar het wereldwijde sentiment is er goed op af te lezen.

    Dus Anton, Die zwakke schouders van nu konden zo weleens de sterkste zijn.

  2. “De zwakste schouders zullen uiteindelijk veel minder zwak zijn dan je vermoed! (….) Dus Anton, Die zwakke schouders van nu konden zo weleens de sterkste zijn.”

    Volkomen mee eens, er is nu al het een en ander gaande in Nederland als reactie op de gevolgen van de van de crisis. Na de vakantie kon dat nog wel eens een veel breder karakter aannemen.
    Vandaar dat het nu een cruciaal moment is om goed de vakantie door te komen en de staat niet de gelegenheid te geven, zoals ze de afgelopen week met de PGB heeft gedaan, er nog gauw enkele “vervelende” maatregelen door te drukken. Vandaar de volgende oproep om je solidariteit te betonen met de 337 thuiszorgmedewerkers en massaal naar de Grote Markt in Haarlem te komen in de komende dagen.
    Kunnen jullie als KSU, je sterk maken om de onderstaande oproep te ondersteunen en in te helpen in de praktijk te brengen.
    Ik had het idee opgevat om op dinsdagmorgen met alle sympathisanten en de thuiszorgmedewerkers natuurlijk een vergadering te beleggen op de Grote Markt.

    Wat denkt Jeremy hier bijvoorbeeld van?

    Arbeiders van het openbaar vervoer en anderen:
    De thuiszorgmedewerkers hebben jullie solidariteit nodig

    Enkele honderden thuiszorgmedewerkers van Viva!Zorggroep gaan komende dinsdag, woensdag en donderdag (28 t/m 30 juni), slapend in tenten, uit protest tegen hun dreigende ontslag, drie dagen lang de Grote Markt in Haarlem bezetten. Ze hebben ieders solidariteit nodig.

    De thuiszorgmedewerkers van Viva! Zorggroep in IJmond en in Haarlem hebben een moedige en belangrijke stap gezet. Een voorbeeld voor alle andere werkenden in de zorg in Nederland. Want overal in de zorg gebeurt hetzelfde: privatisering, marktwerking, kaalslag, flexibilisering van contracten ontslagen enz. We moeten vechten voor een menswaardig zorgcontact, waarin het niet alleen goed werken is, maar waar een warme, menselijke zorg bestaat, Een zorg waar mensen op een kleinschalige manier verzorgd worden door vaste verzorgsters, die een vast contract hebben met voldoende uren en een loon waarvan je kunt wonen en leven.

    Maar door de lange duur, die hun strijd dreigt aan te nemen, en de solidariteit die hen ontbeert van hun collega’s bij Viva! Zorggroep (waar 3000 mensen werken), van andere werkers uit de zorgsector en arbeiders uit andere sectoren, raken ze langzamerhand uitgeput. Ze willen wel zeker de ramen openzetten en aan hun protest een bredere basis geven. Dat hebben ze laten zien door aanwezig te zijn bij de manifestatie tegen de PGB-bezuinigingen: “Zo verbreden we de actie voor goede zorg, voor cliënten en werknemers”, aldus het actiecomité “Wij zijn de Thuiszorg”. Maar linkse partijen ‘bewegen’ hen voortdurend een of andere “praatsessie” te bezoeken in het gemeentehuis van Velsen, van Haarlem, van Beverwijk, van Heemskerk of van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om daar hun stem te laten horen. Maar zo leiden ze hun strijdwil wel af van pogingen te zoeken naar solidariteit en steun bij hun collega-arbeiders in Nederland, die geconfronteerd worden met de dezelfde maatregelen: privatisering, marktwerking, flexibilteit, verlaging van de lonen, ontslag, enzovoort.

    Hun werk is te hard nodig! Ze doen hun werk goed!
    Ze verdienen het niet zo onwaardig behandeld te worden!
    Daarom: geen verslechteringen meer accepteren!
    In het belang van hun leven en dat van de cliënten!
    Zij zijn niet het probleem, het systeem is het probleem!

    Ze willen zich niet in een hoekje laten drukken en hun strijd met die van andere sectoren verbinden, maar hebben op dit moment te weinig vertrouwen in eigen kunnen om dat, op eigen houtje te ondernemen. Ze hebben ieders steun hard nodig. De acties van de thuiszorgmedewerkers uit Haarlem en de IJmond verdienen onze daadwerkelijke solidariteit. Hun strijd is een voorbode van de strijd die zich, vol beloften voor alle mensen geconfronteerd met privatisering, bedreigd door ontslag, in een precaire toestand, na de vakantie in Nederland “dreigt” te ontwikkelen. In die zin is zij uiterst belangrijk. Een nederlaag van hen kan wel eens een morele slag betekenen voor de strijd van de hele arbeidersklasse in Nederland:

    Daarom: mensen van het openbaar vervoer, van de brandweer en anderen: voeg je bij hun strijd, maak de strijd één. Laat de thuiszorgmedewerkers niet in hun hoekje stikken. Kom met delegaties naar de Grote Markt in Haarlem om ze een hart onder de riem te steken. Voeg je bij hun bezetting van de Grote Markt in Haarlem.

    Arjan de Goede (IKS)

    • Inmiddels is er als het goed is een ‘afgevaardigde’ van KSU naar Haarlem.

Comments are closed.