Op 21 januari 2011 werden ongeveer 25 mensen gearresteerd naar aanleiding van de onrust tijdens de studentenprotesten in Den Haag. Vijf personen daarvan verschenen vandaag voor de ‘supersnelrechter’, de overige twintig personen werden dit weekend al vrijgelaten. Deze personen kunnen overigens alsnog meer boetes ontvangen of nog voor een rechtszaak worden opgeroepen. Van de ‘Studenten Vijf’ werden vier personen veroordeeld tot straffen variërend van een buitenproportionele 4 weken cel voor het gooien van een steen naar de ME tot een boete van 500 euro voor verzet bij arrestatie. De vijfde persoon wordt verdacht van het slaan van agenten met een stok, maar ontkent het, waardoor zijn rechtszaak is verplaatst.
De vijf personen zijn vandaag veroordeeld door middel van het ‘supersnelrecht’. Deze procedure wankelt aan alle kanten. De advocaten van de vijf personen hebben op deze manier nauwelijks tijd gehad een fatsoenlijke zaak voor te bereiden. Door de tijdsdruk is eveneens de kans groot de veroordelingen zijn gebaseerd aan de hand van rammelende en vage politie-rapporten en -verklaringen. Door het ‘snel-snel-snel’-recht is er grote kans dat er gesjoemel ontstaat met deze documenten, omdat er blijkbaar zo’n haast is geboden voor de veroordeling. Door de Vijf zo snel te laten voorkomen, kan de Staat hogere straffen bewerkstelligen, omdat de ‘incidenten’ nog vers in het geheugen liggen van de samenleving. Al voor de demonstratie zorgden media, politie en burgemeester van Aartsen ervoor een opening te creëren — door berichten te verspreiden over ‘radicalen’ die het protest wilden ‘verstoren’ — waardoor het Openbaar Ministerie ermee weg komt om het supersnelrecht toe te passen.
Tevens zou één of enkele van de gevangenen geen student zijn, wat door de media naar buiten wordt gebracht alsof deze persoon dan überhaupt niets bij het protest te zoeken had, alsof deze persoon niet op sympathie mag rekenen. Niet alleen gaat onderwijs een gehele samenleving aan, het is juist een uiting van solidariteit om voor de rechten van anderen op te komen.
Ook heeft het Openbaar Ministerie dubbele straffen geëist omdat het ‘geweld’ gericht was tegen ambtenaren in functie. Zullen we dan voortaan ook vierdubbele straffen inzetten tegen ambtenaren in functie die geweld gebruiken? Worden deze ambtenaren niet ingezet om de rust en orde te bewaren, in plaats van een demonstratie door geweld te laten escaleren? Wanneer staan alle agenten en ME’ers voor de rechtbank? Worden hun veroordeeld voor de tientallen studenten die zij tot bloedens toe hebben geslagen? Ons ‘rechtssysteem’ lijkt enkel te gelden voor de mensen onderworpen aan de Staat maar niet voor de dienaars ervan.
Door deze personen tot hoge straffen te veroordelen, wordt er een tendens gecreëerd waarbij het lijkt dat het correct was om de demonstranten met geweld aan te pakken en enkele personen tot hoge straffen te veroordelen omdat de politie zogenaamd werd ‘aangevallen’. Op deze manier wordt het geweld van politie en Mobiele Eenheid gerechtvaardigd.
Wij eisen de onmiddellijke vrijlating en vrijspraak van de Studenten Vijf!
Voor een vrije en solidaire samenleving, met onderwijs voor iedereen!
Ondertekend:
In verschillende filmpjes is te zien hoe de ME op onrechtmatige wijze geweld gebruikt. Is het mogelijk om per geval een klacht in te dienen met gebruik van de beelden?
Een voorbeeld in het volgende filmpje: terwijl het slachtoffer iemand probeert op te tillen van de grond, krijgt hij zonder reden een knuppel tegen het hoofd en een knie in de rug. Dit gebeurt allemaal terwijl het slachtoffer met zijn rug naar de ME staat, totaal geen bedreiging vormt en gewoon iemand helpt om op te staan.
(1.11 en 1.14 minuut)
http://www.zie.nl/video/algemeen/Supersnelrechter-straft-demonstranten/m1fzvtlf36qt