Voor de studenten verandert er niks.
Gisteren stuurde staatssecretaris van onderwijs Zijlstra een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, dat iets afwijkt van het oorspronkelijke plan. De boete voor ‘langstudeerders’ blijft hetzelfde (collegegeld + 3000 euro).
Boete voor langstudeerder blijft.
De Raad van State zei de boete voor langstudeerders “niet onredelijk” te vinden maar ziet niet welke doelstelling het dient. Bovendien sprak de raad zich kritisch uit over het gebrek aan een overgangsregeling voor huidige studenten die onverwacht ineens voor een boete komen te staan volgens het opgestuurde wetsvoorstel. Zijlsta’s antwoord was dat het ‘hard’ is maar ‘niet onaanvaardbaar’ omdat studenten die moeite hebben met deze hogere kosten kunnen lenen. “62.000 studenten moeten zich nu voor gaan bereiden op een collegegeld van bijna 5000 euro dat zij al vanaf 1 september dit jaar zullen moeten betalen.” aldus de LSVb.
Boete voor onderwijsinstelling gewijzigd
Het plan voor de 3000-euro boete voor de onderwijsinstellingen per langstudeerder is gewijzigd, meldt nu.nl: “Zijlstra stapt wel af van de boete die de onderwijsinstellingen per langstudeerder moeten gaan betalen. Volgens de Raad van State zou deze boete onredelijk zijn, omdat instellingen weinig invloed hebben op het aantal langstudeerders. In plaats daarvan wil Zijlstra nu de bezuiniging van ongeveer 190 miljoen over alle instellingen gaan verspreiden.”
Kansen
De ISO hoopt dat de Eerste Kamer het voorstel nog tegenhoudt.
Het protest is op gang, de aap komt uit de boom!
Ik gooi de kogel door de kerk, sta jij nog in duplo?
Wil nog eens eén probleem aan de orde snijden:
Er kijken adders onder het gras HOE die te vermijden?
Door kennis-integratie in je eigen leven.
Ik heb nog wel wat tips die ik mee wil geven:
http://www.nieuwemedianieuws.nl
Sjek het zelf, claim je stem, ik heb gezegd.
Het wetsvoorstel. Lijkt me handig.
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/02/01/wetsvoorstel-wijziging-van-de-wet-op-het-hoger-onderwijs-en-wetenschappelijk-onderzoek.html
Dit is een interessante ontwikkeling. Nu eens kijken hoe de onderwijsinstellingen hierop reageren nu ze zelf niet direct meer ‘beboet’ worden. Natuurlijk wordt er nog steeds bezuinigd en hebben ze alle reden om tegen te zijn, maar ik vraag me nu wel of hoe solidair ze blijven met hun studenten.