De actiegroep ‘het Nieuwe Ublad’ van de Universiteit Utrecht heeft een satirische versie van de universiteitskrant ‘Ublad’ uitgegeven uit protest tegen het verdwijnen van de papieren uitgave van het Ublad per 1 januari 2010. Middels satire laten ze zien hoe “kritisch” en “onafhankelijk” het Ublad zou kunnen worden als het plan van het College van Bestuur wordt doorgedrukt. Het dreigende verlies van de papieren uitgave van het Ublad, alsmede de onafhankelijkheid ervan, wordt hiermee aan de kaak gesteld. Het Nieuwe Ublad wordt met een oplage van een paar duizend exemplaren op woensdag 9 december op de Uithof in Utrecht verspreid.
Begin december heeft het College van Bestuur van Universiteit Utrecht besloten per 1 januari 2010 de papieren versie van het huidige Ublad op te heffen en alleen verder te gaan met een digitale online versie. Bovendien staat een reorganisatie gepland waarbij de Ubladredactie verder geïntegreerd wordt in het ‘communicatie- en servicecentrum’ van de universiteit, waar de redactieleden medeverantwoordelijk zullen zijn voor de persvoorlichting. Direct na de bekendmaking van deze besluiten opende de Uraad een online petitie (www.redhetublad.nl) voor het voortbestaan van de papieren versie. Inmiddels is deze door duizenden studenten ondertekend. Deze maand volgen meer gesprekken tussen het College van Bestuur en de Universiteitsraad over de kwestie. Vervolgacties worden door de Universiteitsraad alsmede de actiegroep “het Nieuwe Ublad” niet uitgesloten.
De actiegroep het Nieuwe Ublad is een samenwerkingsverband van Kritische Studenten Utrecht en Uraads-fractie “Meer (computer) Werkplekken in de UB (en zo)“.
L.S.
Naar mijn idee heeft de ‘NSB Utrecht’ te veel weg van de welbekende NSB uit WO2 en dat vind ik zeer ongepast. Begrijp dat jullie met deze naam aandacht proberen te krijgen voor de actie, maar enig historisch besef zou hier wel op zijn plaats zijn, zeker van academici. Van humor vind ik het in ieder geval niet getuigen.
Pingback: Verdwijning van Ublad: einde van een democratischer intermezzo, opkomst van de corporate identity « Kritische Studenten Utrecht | 2010
Pingback: Nieuwe WHW. Voor 95% een goeie wet?! « Kritische Studenten Utrecht | 2010