Bezet maar niet besloten
Het gebouw van de Universiteit Utrecht op Drift 21 is in de ochtend van 9 februari bezet door het Studenten Actie Comité Utrecht (SACU). Net als de studenten die afgelopen maandag het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam bezetten, protesteert SACU tegen de bezuinigingen die zijn aangekondigd door het kabinet Rutte. Aangezien het kabinet doorgaat met haar plannen moeten wij doorgaan met ons verzet hiertegen. De bezetting is vrij toegankelijk en iedereen is uitgenodigd om mee te doen aan het programma van films, lezingen, debat, workshops en meer.
Onderwijs is een recht!
Ondanks de 15.000 studenten die op het Malieveld protesteerden tegen de bezuinigingen, gaat de regering door met haar plannen die het onderwijs in Nederland keihard zullen raken: opleidingen zullen verdwijnen, docenten verliezen hun baan, het MBO levert 170 miljoen in, HBO’ers wordt het financieel onmogelijk gemaakt door te stromen naar de universiteit en de studiefinanciering en OV verdwijnen voor studenten in de masterfase van hun opleiding. En de lijst met bezuinigingen gaat verder…
De gevolgen voor het onderwijs in Nederland zijn duidelijk: lagere toegankelijkheid tot een slechtere opleiding die daarnaast ook nog eens korter en duurder wordt. Studenten moeten dus doorgaan met actievoeren tegen deze plannen. Onderwijs is ten slotte veel meer dan een (inmiddels slechte) ‘investering in jezelf’, het is een recht!
Waarom bezetten?
Het bestuur van de Universiteit Utrecht zal zeggen dat ze niet begrijpt waarom zij het slachtoffer moet zijn van acties tegen onderwijsbezuinigingen. Alsof zij niet tegen de plannen van de regering zou zijn. In antwoord hierop hebben we drie dingen te zeggen.
Ten eerste is het doel van de bezetting om een protest op te bouwen dat de overheid zover krijgt de bezuinigingsplannen in te trekken. Hiervoor zijn zoveel mogelijk actievoerende studenten nodig. Er is geen betere plek om verder te gaan met organiseren en vergroten van de studentenbeweging dan op onze eigen universiteit.
Ten tweede is het inmiddels duidelijk dat het College van Bestuur niet zozeer bezig is op te komen voor de belangen van studenten maar meer voor haar eigen organisatie. Dit is onder meer gebleken nadat uitkwam dat verschillende collegevoorzitters van hoger onderwijsinstellingen actief hebben gelobbyd bij het CDA om studenten de volledige boete van 6000 euro bij studievertraging te laten betalen en de instellingen te ontzien. Het College van Bestuur speelt dubbel spel door achter de rug van studenten dergelijke streken uit te halen.
Ten derde willen we simpelweg goed onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen en dat bijdraagt aan maatschappelijke betrokkenheid. Een bezetting is een legitieme manier om dit te bereiken. In het verleden zijn bezettingen van Nederlandse scholen succesvol geweest in het tegenhouden van bezuinigingen en het invoeren van de juiste hervormingen. Ook nu worden in meerdere Europese landen met succes bezettingen gehouden tegen onrechtvaardig en asociaal onderwijsbeleid. Dus ondanks dat colleges een tijdje niet door zullen gaan, heiligt volgens ons het doel van goed en toegankelijk onderwijs de middelen.
Open bezetting en programma
Iedereen is welkom op deze bezetting. SACU wil studenten en docenten ook graag aanmoedigen om zélf over hun ervaringen in het onderwijs te komen vertellen. Verder is er een programma met films, lezingen, workshops en debat. We willen zoveel mogelijk constructieve discussie over de huidige gang van zaken in onderwijs, de gevolgen van de kabinetsplannen en natuurlijk hoe we verder kunnen gaan om de invoering hiervan tegen te houden. Hierbij horen ook de vragen waar het geld dat nodig is voor onderwijs vandaan zou kunnen komen en hoe studenten kunnen samenwerken met andere sectoren die ook worden getroffen door de bezuinigingen. Kom dus allemaal langs de komende week op Drift 21 en kom op voor je recht op onderwijs!
Pingback: Tweets that mention Studenten Bezetten Drift 21 van Universiteit Utrecht -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy.com
Sterkte!
“Dit is onder meer gebleken nadat uitkwam dat verschillende collegevoorzitters van hoger onderwijsinstellingen actief hebben gelobbyd bij het CDA om studenten de volledige boete van 6000 euro bij studievertraging te laten betalen en de instellingen te ontzien. Het College van Bestuur speelt dubbel spel door achter de rug van studenten dergelijke streken uit te halen.”
Ik daag jullie uit om deze bewering hard te maken. Een beetje schreeuwen en met het vingertje wijzen kan iedereen. Ik had juist het idee dat voor het eerst in lange tijd het CvB aan de goede kant staat.
Verder hoop ik dat jullie bij een volgende actie een minder fragiel pand uitkiezen dan het prachtige Drift 21. Waarom bijvoorbeeld niet Drift 23? Dat kan wel tegen een stootje, mocht het daar onverhoopt op uitdraaien. Drift 21 staat vol met kwetsbaar antiek meubilair en instrumentarium, en het oude, broze sierstucwerk is ook niet bestand tegen bijvoorbeeld rondvliegende stoelen.
http://www.dub.uu.nl/content/%C2%B4lobby-hoger-onderwijs-voor-6000-euro-boete-studenten%C2%B4 read it and weep.
En de reactie van Yvonne van Rooi hier over, waarin ze op een directe vraag de lobbie NIET ontkent vanuit de UU: “Onze koers is de geheel in lijn met de VSNU: wij zijn voorstander van verbetering van het studiesucces en het terugdringen van te lang over de studie doen, maar wij zijn mordicus tegen de bezuinigingen op de universiteiten, omdat hiermee het paard achter de wagen gespannen wordt: dat leidt immers tot verschraling van het onderwijs en het haaks staat op ‘Veerman’. De VSNU is bereid met de staatssecretaris over eventuele alternatieven te praten, maar daarvoor moet er ook de bereidheid zijn bij OC&W. Het enige alternatief dat in dit verband regelmatig door de VSNU genoemd is betreft het sociaal leenstelsel, ook voor de bachelorfase.”
rustig doorgaan dappere dodo’s mooi de samenwerking met andere sectoren die getroffen worden door bezuinigingen
samen sta je sterk!
Tuig… jullie eigen politieke mening door de strot willen duwen en dan nog pretenderen namens de studenten te spreken ook. Ongefundeerde beschuldigingen aan het Universiteitsbestuur en ondertussen je zelf zo misdragen.
inderdaad, smerig tuig, dat hier door de strot van iedereen wil duwen dat onderwijs een recht is.