De landelijke studenten vakbond (LSVb) organiseert een Hoorcollege op Het Plein in Den Haag op 22 september om 12:30 (bekijk ook de flyer), om te demonstreren tegen de voortdurende bezuinigingen van het kabinet op hoger onderwijs, zoals ook deze prinsjesdag weer gepresenteerd werden.
De aanwezigen van de afgelopen KSU-vergadering besloten deze demonstratie te gaan ondersteunen met hun aanwezigheid, waarbij borden met leuzen als ‘he he, ho ho, onderwijs verneuk je zo’ niet zullen ontbreken. We verzamelen die dag om 11:20 uur op Utrecht CS onder het grote blauwe bord, om tien minuten later de trein te pakken richting Den Haag. Hopelijk treffen we daar meer mensen aan om samen naar Den Haag te vertrekken. Immers, massa=macht.
Mogelijke redenen om niet te gaan; (1) de gevolgen van een manifestatie zijn moeilijk te voorspellen. (2) het vooruitzicht van ministers die ons onder de tafel zullen praten; Plasterk staat zijn mannetje wel en schudt een stapel politiek correcte antwoorden uit zijn mouw, punt twee, ook waar.
Maar meer dan twee punten bestaan er om wél te gaan. De harde feiten roepen op tot actie; Op een ongepast moment als in de huidige crisisperiode, wanneer kennis juist een groot goed is, om o.a. de crisis te kunnen begrijpen, op te lossen en te voorkomen in de toekomst, wanneer er bovendien een grote vraag is naar kennis (het is een stoelendans bij eerstejaarshoorcolleges!) besluit ons land de komende twee jaar iets meer dan een half miljard te bezuinigen op de kennisproductie. Ja, de staatsschuld stijgt, ja het begrotingstekort loopt op, maar is het daarom verstandig om een lager percentage van het BNP dan Mexico te besteden aan kennis (aldus econoom Elmer Sterken)? En is het werkelijk wegens geldgebrek, als in hetzelfde land waar een half miljard wordt bezuinigd op hoger onderwijs, de regering wel van de een op de andere dag zo’n tien miljard euro aan publiek geld weet te injecteren in een bank, en in hetzelfde jaar ruim twaalf miljard weet te reserveren voor een twijfelachtige organisatie als het IMF.
De exacte denkwijze van het politiek leiderschap die heeft geleid tot de recente onderwijsbesparingen is misschien onmogelijk te achterhalen, maar deze gevolgen zijn hen ongetwijfeld ook duidelijk: onderwijs wordt nóg meer afhankelijk van privaat vermogen dan het al was, waardoor democratische besluitvorming erover nóg verder bemoeilijkt wordt, terwijl de invloed van het virtueel parlement van kapitaalvoorzieners — de op winst gerichte privésector — over het onderwijs verder verstevigd wordt, en ondertussen een toenemend deel van de bevolking de toegang ontzegd zal worden tot werkelijk universitair onderwijs, oftewel, het bedrijven van werkelijk kritische en vrije wetenschap.
Het wrange ervan is dat het in feite volgens plan gaat, het plan van Bologna, het neoliberale plan van meer marktwerking in het onderwijs en het omvormen van kennis tot een marktgoed in plaats van een gemeenschappelijk goed, stap voor stap. Elke prinsjesdag een stap dichterbij.
Heb je college de 22e? Kom naar het plein, draai de tafels om en geef Plasterk een college. Heb je een werkgroep rond die tijd? Kom naar Het Plein en vorm je eigen werkgroep, een werkgroep die een tegengeluid zal bieden tegen de ontwikkelingen in het onderwijs. Moet je verhuizen op die dag? Dan moet je verhuizen, en dan houden we je op de hoogte over de volgende acties.
Hoi iedereen,
Deze actie was enigzins slim opgezet maar heeft weinig opgeleverd en gezien Plasterk attitude ziet het er niet uit alsof hij paraat is naar ons te luisteren. Waarom? Omdat te weing, niet-innovatieve verzet is.
Ik heb jullie pamflet gelezen, ook heb ik toevallig de afgelopen weken veel gelezen van New York University professor, David Harvey, -Brief history of neoliberalism.
Vandaag was het een spectakle, zeer triest moeet ik zeggen. Studenten waren op het algemeen onkritish bezig en ze leken meer een circus publiek dan een groep bellanghebbenden.
Geweld is geen verzet. Informatie manipuleren en weten te presenteren ligt dichter bij effectief verzet.
Het is tijd om ons te disciplineren in de strijd want anders zullen de neoliberalisten in dit land hun macht bevestigen. Vredige revolutie is permanente revolutie. School de studentenbeweging en laat ons maar in onze strijd de kunsten apropieren!
Heliana
ACW Radboud Universiteit –> Tweede studie 2010 afgestudeerd.
P.S.Ik zet me in voor de strijd al zegt de neoliberalist dat ik als tweede studie-afgestudeerde geen bellang meer heb. Hem zeg ik: Mijn medeburgers bellangen zijn mijn bellangen. Het is tijd voor moeder Solidariteit!
Hoi Heliana. Eerlijk gezegd zou ik niet zeggen dat de actie slim opgezet is. En daarin denk ik dat je gelijk hebt als je zegt dat er niet genoeg in strijdbaar en creatief verzet is. Kijk naar wie er op het podium stonden: LSVb en politici. Daar zouden mensen moeten staan van de studenten beweging. Al in al best triest inderdaad.
Het kan mij persoonlijk niet zo veel schelen wat voor onzin praatjes die politici vertellen, of het nou SP of VVD is. Naar mijn idee moeten politici hun verwoording niet afdragen aan ons, maar moeten wij onze eisen afdwingen bij hun. Dat doe je door de politieke consequenties van inactie aan de kant van de politiek erger (voor hun) te maken als het doorvoeren van het door ons gewenste beleid.
Maar de grote vraag is denk ik of deze dag een positief of negatief effect had op de opbouw van een grotere en sterkere studenten beweging. Ik hoop positief..
David Harvey, leuke professor ja.. ken je deze online colleges over Das Kapital van hem? http://davidharvey.org/2008/06/getting-started/ Er valt nog wel wat op af te dingen denk ik hoor.. Zijn economische en sociale analyse is voor mij wat te reductionistisch. Een politiek econoom als Robin Hahnel heeft het wat mij betreft bij het betere eind te pakken.
Verder. Geweld is wel verzet. Of het nuttig is, is misschien betere vraag.
Hoe denk je dat we onszelf moeten disciplineren in de strijd? Suggesties?
Solidariteit is altijd goed.
Groetjes,
Jeremy