Manifestatie op het museumplein: eerst een komedie, dan een farce!

Ballonenactie tegen de bezuinigingen op het museumplein

Afgelopen vrijdag demonstreerden ruim 2000 studenten tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. De demonstratie bestond uit twee gedeelten. Om 13.00 uur vertrokken ongeveer 500 studenten en jongeren vanaf de dam richting het museumplein. De sfeer was energiek, radicaal en er werd veel lawaai gemaakt. Kortom, een echte demonstratie .

Eenmaal aangekomen op het museumplein veranderde zowel de kwantiteit als de deel dit via facebookkwaliteit. De kwantiteit werd verviervoudigd, maar dit zorgde ook voor een kwalitatieve omslag. De radicale sfeer was totaal verdwenen en de meest uiteenlopende studentengroepen waren aanwezig. Van studenten die enkel reclame maakten voor hun universiteit tot studenten die voor de afschaffing van de studiefinanciering waren (en zelfs aanhangers van extreemrechtse partijen als TON).

Protestmars van de Dam naar museumplein

Hoewel de neutrale en populistische houding van de LSVb al langer bekend is, ging dit houding nu verder dan andere keren. Het podium welk was opgezet, was volgehangen met merken van de sponsoren en het vertoonde meer gelijkenissen met de Koninginnedagfeestjes op het museumplein dan met een demonstratie. Het enige wat van tijd tot tijd werd omgeroepen was ‘Laat je horen!!’. Ook de uitgenodigde sprekers verbaasden. Deze bestonden voornamelijk uit Kamerleden, waaronder zelfs de VVD, welk hun partijprogramma verdedigden. De gesprekken op het podium leken eerder op een Kamerdebat dan op een demonstratie tegen de bezuinigingen.

Nu kan men bepleiten dat we in een democratie leven en elke mening gehoord moet worden. Maar kan men in een democratie niet een duidelijke mening verkondigen? Moet men zoveel mogelijk een zogenaamd ‘neutrale’ houding aannemen? Objectiviteit betekent niet neutraliteit en het verlenen van het podium aan partijen als de CDA en de VVD was totaal niet nodig geweest en is zelfs schadelijk voor de geloofwaardigheid van een protesterende studentendemonstratie. De LSVb had ook studenten kunnen vragen die tegen de bezuinigingen zijn, om hun meningen te komen verdedigen op het podium. Want welk andere podium hebben wij als studenten in tegenstelling tot de talloze podia welk de politici en hun partijen tot hun beschikking hebben? Kortom, de manifestatie op het museumplein was een teleurstelling en het onderstreept nogmaals het belang van protest vanuit buitenparlementaire onafhankelijke groeperingen.

P.

9 thoughts on “Manifestatie op het museumplein: eerst een komedie, dan een farce!

  1. Het was inderdaad een schijnvertoning. Niet alleen doordat het eerder een feest dan een protest leek, maar ook doordat er een zeer teleurstellende opkomst van studenten was. Nog geen 2000 man. Als dit ook maar enigszins een representatief aantal is voor het aantal studenten dat tegen de bezuinigingen op onderwijs zijn, dan heeft de politiek hier terecht een argument om de bezuinigingen gewoon door te voeren.

    Misschien moet er niet alleen een manifestatie tegen politieke bezuinigingen op het onderwijs komen, maar ook een tegen de daadloosheid van de feestende generatie.

Comments are closed.