Festival de Beschaving: consider political alternatives

Festival de Beschaving: consider political alternatives

Om het collegejaar activistisch te beginnen, plannen we een ontspannend doch politiek ‘festival’ in het Griftpark op 16 augustus. Niet helemaal toevallig vieren tegelijkertijd eerstejaars studenten het einde van de UITweek op dezelfde locatie.

Meldt je alvast aan op het facebookevent of laat in een reactie op dit bericht weten dat je erbij wil zijn (dat maakt het schatten van de opkomst makkelijker).

De locatie: we zullen proberen een plaats te bemachtigen in de omtrek van het basketbalveld (zie kaart hier).

_________________________________________________

Festival De Beschaving: Consider Political Alternatives
Griftpark, Utrecht
16 augustus 2012
14:00 – 18:00 

Terwijl economische onzekerheid, armoede, grote inkomensverschillen, sociale onrust en andere zogenaamde derde-wereldsymptomen steeds normaler worden in de Westerse wereld, lijkt een politieke oplossing voor de crisis van de eeuw nog ver te zoeken. Wel lukt het de eurozone om bij elkaar opgeteld 4,5 triljoen euro (!) – 2x het Duitse BNP – opzij te zetten voor het redden van banken sinds de crisis in 2008 begon. Maar de crisis duurt voort.

Zijn er alternatieven? Decennialang werd “TINA” gezegd, oftewel “There Is No Alternative”. Gelukkig maakt de crisis ook veel creativiteit los: sociale bewegingen die wel geloven in alternatieven groeien als paddestoelen uit de grond. Maar wat zijn die alternatieven en hoe kunnen ze gerealiseerd worden?

Donderdag 16 augustus stellen we die vraag op het Festival de Beschaving: Consider Political Alternatives. Actievoerders, krakers, vrijwilligers, studenten, Occupy’ers, stakers, loondiensters, zzp’ers, asielzoekers maar vooral: iedereen die niet in TINA gelooft, neem jezelf mee en begin (ook) dit jaar activistisch (samen met de 1ejaars Utrechtse studenten die op hetzelfde moment in het Griftpark het einde van de UITweek vieren).

Neem mee:

Je politieke ideeën, ideeën over de huidige crisis, ideeën over alternatieven. Maar ook: broodjes, fruit, muziekinstrumenten, een voetbal, frisbees, zitzakken, spandoeken. Kortom, alles om het ‘festival’ naast inhoudelijk ook ontspannend te laten zijn. (N.B.: ‘de organisatie’ van dit festival organiseert vrij weinig.)

Programma:

  • Pauzes:
    Ontspan, eet een broodje, maak een praatje, trap een balletje.
  • Discussierondes:
    Tussen de pauzes door worden er enkele discussierondes gepland met als thema’s (uiteindelijk besluit het ‘publiek’ welke thema’s aan bod komen):
    -Introductierondje: wie zijn we?
    -De verkiezingen: wat bereik je wel en niet met stemmen?
    -De crisis: hoe komen we eruit?
    -Lokaal, nationaal of internationaal: op welk niveau kun je actief zijn?
    -Sociale bewegingen: wat valt er te bereiken ‘van onderop’, en wat zijn goede doelen om te stellen?
    -Onderwijsbezuinigingen: aanpassing of verzet?

Leave a Reply